Botanikk

Røde og grønne kaffebær

Kaffe og jordbær har tilsynelatende ikke mye til felles, men bortsett fra at begge er botaniske frukter som vi liker, har de også et annet fellestrekk.

Kaffeplanten trives best i subtropisk klima med riktig temperatur og helt uten frost. Paradoksalt nok er det plantene som vokser i høyden som gir den beste kvaliteten. Den bruker lenger tid på modningen, men resultatet blir hardere bønner som gir finere aromaer når de behandles riktig. Det er det samme med jordbær som vi vet er best når de er norske fra Midt-Norge der de får best sødme fra den lange modningstiden.

Bærene som geitene til Kaldi forgrep seg på i legenden fra 500-tallet ligner stenfrukter på størrelse med kirsebær. Det er stenen (bønnen), som foredles videre til kaffe.

Kaffetreet kan bære blomster, umodne grønne bær og modne røde bær samtidig. Derfor skjer mesteparten av innhøstingen for hånd.

Det går med omkring 5000 bær til et kilo ferdig brent kaffe!

Bærene plukkes når de er modne, det vil si når de skifter farge fra grønn via gul til rød. Unntaket er gul bourbon som sliter med en genetisk feil og forblir gul når bærene er modne.

Fruktkjøttet rundt bønnene fjernes enten ved tørking og så manuell plukking, eller ved en vaskeprosess der bønnene blir fjernet med vann under trykk. Deretter legges bønnene i tanker hvor de gjærer, en prosess som danner en kjemisk forandring i bønnen som innvirker på smaken.