Tilbake

Den viktige brenningsprosessen

Brenningsprosessen

Ved siden av kaffebønner av god kvalitet, er brenningsprosessen av kaffebønnene helt avgjørende for at man får en god og smakfull aroma under selve tilberedningen.
Dette gjelder uansett hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kunsten er å gi den spesifikke kaffesorten man brenner en riktig kjernetemperatur i forhold til det som er optimalt for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene.
Brennetiden varierer blant annet i forhold til størrelsen og hardheten på bønnene. For en kvalitetsblanding som Evergood, er optimal kjernetemperatur ca. 214 grader.
Når kaffebønnene når denne temperaturen etter ca. 6 minutter i brennerkjelen, tilsettes vann for å gi en rask avkjøling.

 

Svinn

Under brenningsprosessen fordamper fuktigheten som er lagret i bønnene. Den ligger normalt på 12 %.
Hver porsjon som går til brenning hos Joh. Johannson Kaffe, er på 440 kilo før brenning. Etter brenningen, veier kaffen 387,2 kilo. Med en gang brenningen er avsluttet, tilføres 44 liter vann for å gi en rask avkjøling.
På grunn av bønnenes kjernetemperatur, fordamper alt vannet i løpet av noen sekunder.
Ved siden av at vannet bidrar til en rask avkjøling, skaper dette også en kjemisk reaksjon som gir bønnene en fin, gylden brunfarge.
Videre bidrar denne prosessen til å hindre at bønnene sprekker, og at de får en tynn hinne som beskytter og bevarer aromastoffene inne i bønnene.