En kaffebønnes reise

Brenningsprosessen
Har du lurt på hvordan en kaffebønne kommer fra busken den bæret vokser på og til din kopp?
Når en kaffebønne har blitt plukket, renset og tørket, blir prøver av ett parti sendt til oss på Filipstad, der de blir nøye kvalitetstestet i vårt laboratorium.
Hvis partiet blir godkjent, bestilles det store partier av akkurat den som ble testet. Når vi mottar det store partiet, blir de igjen testet, slik at vi kan kvalitetssjekke at det er samme produkt som tidligere ble testet.
På vårt råkaffelager har vi kapasitet til å oppbevare over 40 000 sekker med rå kaffebønner. De rå kaffebønnene settes så sammen ut i fra en spesiell resept, for å bli den unike Evergood-blandingen.

Bønnene må brennes før de kan males.

I denne prosessen gjennomgår bønnene betydelige forandringer som betyr mye for smaken. De harde råbønnene mister fuktigheten og blir porøse. Det gjør bønnene lettere og de utvider seg i volum.Helt på slutten av brenneprosessen får man frem aromaen i bønnene. Derfor er temperatur og lengde på brenneprosessen helt avgjørende for smaken i de ferdige bønnene. Slutter prosessen for tidlig kommer ikke hele aromabildet frem, brennes de for lenge forkulles organiske stoffer i bønnene og de får en bitter smak.

Etter at bønnene er ferdig brent, avkjøles de og sendes ned til kvernene, for å bli malt i riktig malingsgrad. Når kaffen er ferdig kvernet, går den rett ned i vår emballasje, uten å komme i kontakt med luft. Luft ødelegger som kjent aromaen, og det vil vi jo unngå.
I vårt pakkeri blir alle posene automatisk veid og målt, før de pakkes i kartonger. Hver pakke-maskin pakker ca 65 poser i minuttet, som blir ca 975 kg i timen.
Fra pakkeriet går kartongene rett på en pall, som blir hentet og går til butikker rundt om i landet.