Tilbake

Japansk iskaffe laget med Evergood Dark Roast

ett glass med japansk iskaffe på et bord

Det finnes flere måter å lage god iskaffe på. Japansk iskaffe, Aisu kohi, er en variant med en helt spesiell tilberedningsmetode.

 

Kaffeforbruket i Japan var svært lavt frem til 1950-tallet, da amerikanske kulturimpulser gjorde sitt til at kaffe ble en hverdagsartikkel i solens land. Men en viss interesse for kaffe fantes før den tid. Bl.a. ble japansk iskaffe – aisu kohi – servert på en del te-hus i Tokyo fra 1920-tallet.

Aisu kohi – en kald ferskbrygget nytelse

Aisu kohi er en spesiell form for iskaffe som bl.a. har en egen tilberedningsmetode som gir en fin smaksopplevelse med mye aroma. Dette kommer av at kaffen brygges over isbiter som kjøler ned den nytraktede kaffen umiddelbart. Mengden vann som brukes til traktingen, er redusert tilsvarende mengden med isbiter som benyttes. Fordi iskaffen er ferskbrygget, får du et annet smaksbilde enn om du drikker iskaffe laget på kaffe som har stått i kjøleskap. Av og til serveres Aisu kohi iblandet melk og flytende sukker. Ofte får man imidlertid dette servert ved siden av, og så blander man dette etter egen smak.

En japansk kuriositet med utgangspunkt i en norsk klassiker

Iskaffe blir stadig mer populært, og salget har økt betydelig de siste årene. Ønsker du å lage iskaffe fra bunnen av, for eksempel den japanske varianten som er beskrevet ovenfor, anbefaler vi å bruke Evergood Dark Roast som base.

 

Foto: Colourbox.com